SOORTEN VRIJWILLIGERSWERK

Het kan lang duren voordat je hebt bepaald voor welk soort project jij het meest geschikt bent. Je moet jezelf een aantal vragen stellen voordat je besluit waar je naartoe gaat en wat je zult gaan doen. Alleen als je volledig eerlijk bent tegenover jezelf en inzicht hebt in je sterke en zwakke punten, zul je je persoonlijke doelen kunnen bereiken, en ook beter in staat zijn een bijdrage aan het project te leveren.

Stel jezelf de volgende vragen:
Werk je graag in een grote groep, of liever binnen een kleinere sociale kring?
Hoe geduldig ben je?
Beschik je over goede sociale vaardigheden, of werk je liever met je handen?
Is je talenkennis goed genoeg om om te kunnen gaan met problemen als sexueel misbruik, alcoholverslaving, verlating, etc.?
Komt het soort vrijwilligerswerk overeen met jouw persoonlijke doelstellingen op werkgebied?
Op wat voor manier wil je een bijdrage leveren aan het project, wat zou je willen geven, en wat hoop je ervoor terug te krijgen?
Afhankelijk van je antwoorden op deze vragen, zijn er talrijke mogelijkheden voor wat betreft het vrijwilligerswerk wat je uiteindelijk zult gaan doen.
Hieronder volgt een aantal voorbeelden van mogelijk vrijwilligerswerk:

Het bouwen van een huis, ziekenhuis of school
Het begeleiden van gehandicapte kinderen
Werken in een project voor naschoolse opvang
Werken bij een project dat zich bezighoudt met duurzame landbouw
Het geven van Engels
Werken in een natuurreservaat of ander project dat zich bezighoudt met natuurbescherming
Helpen bij archeologische opgravingen
Hulp bieden aan projecten die opkomen voor de mensenrechten
Wanneer je eenmaal weet wat voor soort werk je wilt gaan doen, zul je moeten gaan bedenken voor hoe lang je weg wilt gaan, in welke periode, en hoeveel een en ander zal gaan kosten. Al deze factoren zullen je helpen jezelf beter voor te bereiden op het avontuur.

Veel mensen hebben niet de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen gedurende een lange periode, vanwege verplichtingen op het gebied van werk en familie, of om financi?le redenen. Daarom is het goed te weten dat in het belang van zowel de vrijwilligers als de projecten, iedere periode, hoe kort of lang ook, nuttig kan zijn! Degenen die weinig tijd hebben kunnen bijvoorbeeld in de bouw gaan werken, of in een project voor natuurbescherming, terwijl degenen die het leuk vinden om meer diepgaande relaties op te bouwen, of sociaal werk willen doen, kunnen overwegen om langer te werken.

Het is belangrijk dat je verschillende programma´s bestudeert, bekijkt wat ieder programma kost, en nagaat welke soorten vrijwilligerswerk er binnen ieder programma gedaan kunnen worden, en of een programma verbonden is aan een bepaalde religieuze of politieke organisatie. Hoewel je natuurlijk kunt wachten met het organiseren van je vrijwilligerswerk tot je in het land van bestemming bent, is het ten zeerste aan te raden om je programma te organiseren met behulp van een organisatie of instelling die gespecialiseerd is in vrijwilligerswerk in het buitenland. Wees voorzichtig met organisaties die een professionele indruk maken, maar die in werkelijkheid proberen geld van je af te troggelen om ermee vandoor te gaan. Door voldoende vooronderzoek te verrichten, en door contact te zoeken met vrienden, kennissen of andere personen in het land van bestemming, kun je jezelf ervan verzekeren dat je voor een betrouwbare organisatie en een goed project zult werken.
Deze organisaties vragen meestal een bijdrage voor deelname aan hun programma’s, maar je kunt er zeker van zijn dat de medewerkers in het gastland onderzoek hebben gedaan naar de achtergronden van de projecten, en bekend zijn met alle ins en outs van het vrijwilligerswerk. De meeste gemeenschappen in het gastland kunnen het financieel niet opbrengen om een vrijwilliger onderdak en maaltijden te verlenen. Vrijwilligers doen er daarom goed aan om vantevoren zelf fondsen te werven en om te sparen voor de reis. Hiervoor kunnen vrienden en familie worden ingeschakeld, die zo ook deel worden van de ervaring en van het project.