VOOR VERTREK

GEZONDHEID

Het is altijd belangrijk dat je weet welke inentingen je nodig hebt voordat je op reis gaat, en dat je je bewust bent van de risico’s die je zult lopen tijdens het werk. Welke vaccinaties je nodig hebt, is per land verschillend. Om sommige landen binnen te komen heb je ook een vaccinatiebewijs nodig. Op de website van het ‘Center of Disease Control’ is gedetailleerde informatie te vinden over de verschillende landen en de inentingen die je nodig hebt om er binnen te komen: http://wwwn.cdc.gov

Hierop kun je ieder land ter wereld aanklikken, en de specifieke wetgeving van ieder land opzoeken met betrekking tot vaccinaties die nodig zijn om het land binnen te mogen.

Indien je bepaalde medicijnen slikt, neem die dan mee en zorg ervoor dat je genoeg hebt voor de volledige duur van je verblijf in Zuid-Amerika. Daarnaast is het belangrijk dat je een bezoek brengt aan je huisarts voor een algemeen onderzoek voordat je vertrekt. Dit zal je niet alleen een rustig gevoel geven, het zorgt er ook voor dat je beter bent voorbereid op de fysieke en mentale uitdagingen waarmee je onderweg en vanaf je aankomst te maken zult krijgen.

AANWIJZINGEN VOOR DE REIS

Zorg ervoor dat je precies weet welke visa of andere documenten je nodig hebt voor de reis. Als je geen (geldig) paspoort hebt kan er wat tijd overheen gaan voordat dit geregeld is. Het is daarom het beste om zoveel mogelijk vooruit te plannen. Ieder land heeft andere regels voor wat betreft visa en de lengte van het toegestane verblijf. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de ambassade of het consulaat in je thuisland.

Zorg ook dat je weet welke munteenheid er in het land van bestemming gebruikt wordt, en hoe het staat met de aanwezigheid van banken en geldautomaten. In de meeste steden en grotere dorpen in Latijns-Amerika zijn banken te vinden waar je geld kunt opnemen en het vervolgens kunt wisselen in de lokale munteenheid. Soms moet je extra betalen voor betalingen met creditcard. Het is beter om dit vantevoren goed uit te zoeken, om te voorkomen dat je onnodig geld verliest. Uit veiligheidsoverwegingen is het het slimst om belangrijke documenten, paswoorden, geld en andere waardevolle spullen op een veilige plek te bewaren. In veel landen in Zuidamerika zul je ook op straat veel lokale geldwisselaars tegenkomen, die je zullen aanbieden je geld tegen de lokale munteenheid te wisselen. Het is sterk aan te bevelen om geen gebruik te maken van deze manier van geld wisselen. Wissel je geld altijd bij een bank of bij een bekend wisselkantoor. Veel straatverkopers beweren dat ze je geld tegen een gunstige koers wisselen, maar geven vaak vals geld dat niet bruikbaar is in het land waar je verblijft. Met al het bovenstaande in gedachten ben je goed op weg om het meeste uit je geld te halen tijdens je verblijf in Zuid-Amerika.

VOORBEREIDINGEN

Voldoende kennis met betrekking tot het land waar je zult gaan werken helpt je enorm op het moment van aankomst. Vijzel je kennis van de taal op of schrijf je in voor een taalcursus bij aankomst, en je werk en het leven in het land zullen een stuk eenvoudiger zijn. Ook is het van belang om de cultuur en de gewoontes van het land te bestuderen, zodat de cultuurschok bij aankomst kleiner zal zijn. Over het algemeen staat Zuid-Amerika erom bekend een cultuur te hebben waarin onderlinge relaties centraal staan, en waarin mensen meer van dag tot dag leven en van ieder moment genieten. Op veel Westerlingen kunnen bepaalde tradities of zelfs de kleinste details in het dagelijks leven erg vreemd overkomen. Er bestaan boeken over ieder Zuidamerikaans land die je kunnen voorbereiden op details als het klimaat, maar ook op meer omvangrijke onderwerpen als de politieke en religieuze achtergrond van het land.